Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region

Přestavba života: Nové bydlení po rozvodu

Rozvod bezesporu představuje jedno z nejtěžších období v životě člověka. Přináší nejen emocionální turbulence a náročné změny v každodenní realitě, ale také nutnost řešit praktické záležitosti, například bydlení. Jak se k hledání nového domova postavit?

18. 1. 2024, redakce
Přestavba života: Nové bydlení po rozvodu

Najděte byt pro nový start

Hledání nového domova je zároveň budováním bezpečného prostředí, které vám poskytne pevnou půdu pod nohama při vyrovnávání se s nastalou situací a životními změnami. Po rozvodu se často stává jedinou možnou volbou nájemní bydlení. Využijte cenovou mapu nájemného, užitečného průvodce, který vám pomůže zorientovat se v cenách nájemních bytů napříč Českem.

Prozkoumejte možnosti lokality

Při hledání nového bytu se zaměřte i na to, co vám nabízí vybraná oblast. Mezi benefity se počítá blízkost obchodů, ordinací lékařů, přítomnost dětských hřišť, parků a zelených ploch. Nezbytná je dobrá dopravní dostupnost do práce, škol či kroužků. Nevybírejte si pouze byt, hledejte domov, kde se budete cítit dobře.

Finanční plánování je klíčové

S hledáním nového bydlení jde ruku v ruce i finanční plánování. Mějte realistický plán, jak se vypořádat s nově vzniklými finančními závazky. Největší položku v rozpočtu vždy tvoří bydlení. Střízlivě zhodnoťte, zda budete dlouhodobě schopni hradit nájemné, služby a energie ve vybrané nemovitosti. Počítejte i s eventuálním zvyšováním nákladů na bydlení v čase. Nový začátek je vždy o hledání rovnováhy, zejména té finanční.

Vytvořte si domov podle svých představ

Při zařizování nového domova dejte průchod své osobnosti. Vyberte si barvy, nábytek i dekorace, které odrážejí vaše preference a zájmy. Vytvořte si podporující prostředí, ve kterém se budete cítit příjemně a které vás motivuje k novému začátku.

Obklopte se podporujícími lidmi

Přestavba života občas znamená i rekonstrukci sociálních vazeb. Obklopte se podporujícími lidmi. Nebojte se vyhledat pomoc, ať už jde o praktické záležitosti, nebo emocionální podporu.

Dělejte si na sebe čas

Jakkoliv je vaše nově nabytá životní situace složitá, udělejte si čas na sebe. Nezáleží na tom, zda si na chvíli večer otevřete knížku, po cestě z práce zamíříte do parku, nebo se doma protáhnete při józe. Dělejte to, co vás těší a co vám přináší radost a vnitřní klid.